Piec kaflowy przenośny Jest to druga wersja pieców kaflowych, te pierwsze to wiadomo stacjonarne , budowane na miejscu przez zduna, te o których w tej chwili piszemy to piece które możemy postawić w dowolnym miejscu w pokoju.Przy tego typu piecach potrzeba jest nam wylewka lub też płyta np marmurowa na którym postawimy swój piec .Możliwości podstaw są dość szerokie -od płytek ceramicznych, płyt np marmurowych do płyt sztucznych dość tanich z tzw konglomeratu. W składach budowlanych zajmujących się tego typu płytami ( a są w taflach ) dotną to nam na wymiar który potrzebujemy , a kolorystyka jest bardzo bogata.Piece w obecnej dobie tzw przenośne są w dwóch wersjach : te mniejsze sprzedawane są jako nierozbieralne, stawiamy taki piecyk na podłożu które przygotowaliśmy podłączamy do komina i problem rozwiązany. Inaczej się sprawa przedstawia przy piecach wysokich np. 170 , 180 cm są to piece w stalowej lub żeliwnej ramie ze względu na wymiary nawet do transportu są one modułowe, jeden element kładziemy na drugim oczywiście z zachowaniem kolejności elementów ustalonych przez producenta. Piece pomiędzy ” piętrami ” są uszczelniane np uszczelniaczem do kominków do temp 1300- 1500 st C , a są też piece uszczelniane tak ze wystarczy prawidłowe położenie elementów po kolei po sobie następujących a szczelność będzie zachowana.Zarówno transport od producenta jak i bezpośrednio do pomieszczenia w którym postawimy piec jest dość utrudnione, trzeba tu niezwykle zachować ostrożność kafle niestety nie są zbyt odporne na uderzenia. Transportujemy w pierwszej kolejności element dolny czyli ten w którym jest ulokowane palenisko z rusztem jest to najcięższy element , kolejno następne aż do zwieńczenia pieca .Piece w tzw ramach są też jak inne np żeliwne w różnych rozmiarach, gdzie paleniska mogą być dość spore , wielkością podobne do kominków .Kanały odprowadzające spaliny tez są w dwóch wersjach od tzw litery S- do bezpośredniego wypływu spalin tzw proste .Drzwiczki. W tych piecach też jak w tradycyjnych kaflowych występują dwie wersje drzwiczek : klasyczne połączone górne paleniskowe z dolnymi popielnikowymi. oraz druga wersja drzwiczek : górne zaopatrzone w żaroodporną szybkę wraz z dolnymi popielnikowymi.Występują też takie piece w wersji gdzie np pośrodku pieca jest tzw komora do podgrzewania potraw czyli wykorzystanie ciepła nie tylko do ogrzewania.