Podstawowym wymogiem jest dopasowanie parametrów komina do rodzaju paleniska; jest zasada: jaki wylot z pieca czy kominka taka powinna być średnica ( przekrój ) komina . Jest to ściśle powiązane z płynnym odprowadzeniem spalin. W kominie o zbyt dużym przekroju w stosunku do wylotu z pieca następuje szybkie schładzanie odprowadzanych spalin które osadzają się na ściankach komina, oblepiając smolistymi zanieczyszczeniami , co z kolei może doprowadzić do zmniejszenia przekroju komina oraz możliwością zapalenia się.
Dlatego też jest wymóg aby przynajmniej raz w roku komin był sprawdzony i przeczyszczony. Zgodnie z przepisami najmniejszy wymiar komina to 14 x 14 cm , a każde urządzenie grzewcze może być podłączone tylko pod swój ! przewód kominowy .
I jeszcze jedna uwaga: przepisy stanowią, że skuteczna wysokość komina to 4 metry, a jest mierzona na odcinku od połowy otworu wejściowego do wylotu komina ( np daszku ) .
Co do odległości pomiędzy piecem a kominem , tu również jest ograniczenie ,odciek nie może być dłuższy od 1/4 wysokości komina, natomiast w przypadku komina o długości 6 mb odcinek łączący piec z kominem nie może być dłuższy niż 1,5 mb .
Są to zasady podstawowe przy projektowaniu kominka bądź pieca, a często zapominamy o kominie.