PIEC ŻELIWNY CZY STALOWY ?

Piec żeliwny  czy też stalowy jaki wybrać ?                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Piec  stalowy ,na rynku polskim jest bardzo wiele modeli oferowanych przez różnych producentów ,konstrukcyjnie  ciągle udoskonalane. dawniej były to ” tzw kozy opalane drewnem ,węglem lub tez koksem z trzonem w kształcie rury,teraz ze względu na ekonomiczność   wykorzystania paliwa  – drewna  czy tez węgla oraz coraz to wyższym wymaganiom cieplnym produkowane są  stalowe piecyki (wkłady )  z paleniskami szamotowo- stalowymi .Niestety tradycyjne piece stalowe w przeciwieństwie do  np .kaflowych  oraz  żeliwnych posiadają małe możliwości akumulacji  ciepła z prostej przyczyny -zbyt cienkie  ścianki  a oddawanie  ciepła jest natychmiast po rozgrzaniu  pieca a kończy się już z chwilą jego wygaszenia.Jedną z zalet tego typu pieców jest  mała jego masa przy takiej samej grzewczej powierzchni. Ściany tych pieców mają wyższą temperaturę dlatego  należy bardzo uważać na możliwość oparzenia się . Małe wymiary tych pieców ich ciężar oraz  łatwy sposób podłączania do komina sprawia  że możemy  się pokusić o   samodzielne instalowanie Z reguły do pieców jest dołączana  .instrukcja montażu. Gwarancją tutaj przy użytkowaniu jest   szczelność przewodów podłączeniowych  a co za tym idzie sam montaż do komina powierzamy doświadczonemu kominiarzowi. Należy pamiętać o podłodze pod  piecem musi tam być materiał niepalny !! . Prawie  wszystkie piece obecnie dostępne  na rynku są wyposażone  w  drzwiczki z szybami żaroodpornymi  co pozwala na pełna kontrolę stanu paleniska a i cieszy też oko takim elementem nastrojowym .Przy piecach dużo większych o większej pojemności  wymagane jest doprowadzenie powietrza z zewnątrz . Doprowadza się albo przewodami okrągłymi np  o przekroju fi 120-125 lub też kanałami płaskimi  150 x 50 czy też większymi 200 x 90 , natomiast daszek z siatka wystawiamy na zewnątrz .                                                                                                                                     Innym rozwiązaniem jest kratka wentylacyjna z siatką i żaluzją montowana przy podłodze w pobliżu  pieca .                                                                                                                                                              Żeliwne piece charakteryzują się dobrymi właściwościami cieplnymi  i z powodzenie służą do ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych . Produkowane współcześnie  wykonane są  w konstrukcji dwupłaszczowej czyli żeliwo + szamot  a dotyczy to głównie pieców opalanych węglem ,koksem lub brykietami.Tak jak w przypadku pieców  stalowych -żeliwne  szybko oddają ciepło i mogą               utrzymywać duży ogień .Te cechy sprawiają że piece  żeliwne bardzo dobrze sprawdzają się jako  żródło ogrzewania w warsztatach czy tez domkach rekreacyjnych a także i w kuchni.                                   Jedną z wad tego typu pieców jest ich mała odporność na  mocne uderzenia , mogą wówczas pękać, również przy transporcie należy szczególnie uważać .                                                                                                                                                                                                                              piec-bawarski-zeliwny-1




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *