Piec żeliwny czy też stalowy jaki wybrać ? Piec stalowy ,na rynku polskim jest bardzo wiele modeli oferowanych przez różnych producentów ,konstrukcyjnie ciągle udoskonalane. dawniej były to ” tzw kozy opalane drewnem ,węglem lub tez koksem z trzonem w kształcie rury,teraz ze względu na ekonomiczność wykorzystania paliwa – drewna czy tez węgla oraz coraz to wyższym wymaganiom cieplnym produkowane są stalowe piecyki (wkłady ) z paleniskami szamotowo- stalowymi .Niestety tradycyjne piece stalowe w przeciwieństwie do np .kaflowych oraz żeliwnych posiadają małe możliwości akumulacji ciepła z prostej przyczyny -zbyt cienkie ścianki a oddawanie ciepła jest natychmiast po rozgrzaniu pieca a kończy się już z chwilą jego wygaszenia.Jedną z zalet tego typu pieców jest mała jego masa przy takiej samej grzewczej powierzchni. Ściany tych pieców mają wyższą temperaturę dlatego należy bardzo uważać na możliwość oparzenia się . Małe wymiary tych pieców ich ciężar oraz łatwy sposób podłączania do komina sprawia że możemy się pokusić o samodzielne instalowanie Z reguły do pieców jest dołączana .instrukcja montażu. Gwarancją tutaj przy użytkowaniu jest szczelność przewodów podłączeniowych a co za tym idzie sam montaż do komina powierzamy doświadczonemu kominiarzowi. Należy pamiętać o podłodze pod piecem musi tam być materiał niepalny !! . Prawie wszystkie piece obecnie dostępne na rynku są wyposażone w drzwiczki z szybami żaroodpornymi co pozwala na pełna kontrolę stanu paleniska a i cieszy też oko takim elementem nastrojowym .Przy piecach dużo większych o większej pojemności wymagane jest doprowadzenie powietrza z zewnątrz . Doprowadza się albo przewodami okrągłymi np o przekroju fi 120-125 lub też kanałami płaskimi 150 x 50 czy też większymi 200 x 90 , natomiast daszek z siatka wystawiamy na zewnątrz . Innym rozwiązaniem jest kratka wentylacyjna z siatką i żaluzją montowana przy podłodze w pobliżu pieca . Żeliwne piece charakteryzują się dobrymi właściwościami cieplnymi i z powodzenie służą do ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych . Produkowane współcześnie wykonane są w konstrukcji dwupłaszczowej czyli żeliwo + szamot a dotyczy to głównie pieców opalanych węglem ,koksem lub brykietami.Tak jak w przypadku pieców stalowych -żeliwne szybko oddają ciepło i mogą utrzymywać duży ogień .Te cechy sprawiają że piece żeliwne bardzo dobrze sprawdzają się jako żródło ogrzewania w warsztatach czy tez domkach rekreacyjnych a także i w kuchni. Jedną z wad tego typu pieców jest ich mała odporność na mocne uderzenia , mogą wówczas pękać, również przy transporcie należy szczególnie uważać .
PIEC ŻELIWNY CZY STALOWY ?
