Najnowsze Sposoby Stawiania Pieców i Kuchni KRAKÓW 1839 ROK część V

1111+AAAAA_475x600

Najnowsze Sposoby stawiania pieców i kuchni oraz środki zapobiegające Dymieniu  Wydawnictwo i Druk  Józefa Czecha  Kraków   1839 rok   część   V

WYCIERANIE  PIECÓW

Dym zupełnie nie wypalony tworzy sadzę sprawującą aż tyle złego w piecach 1) Osad sadzy zapełnia lufta i zmniejsza pęd powietrza, 2)Będąc złą przewodniczką ciepła niszczy siłę tegoż do ogrzewania. 3) Formuje szklifte łatwo się zapalającą a wtedy i piec pęknąć i pożar wszcząć się może.  Wprawdzie dobrze zbudowane piece dosyć dokładnie dym trawią , jednakowoż nie będzie zbyteczną rzeczą mieć i przy tych służący narząd do oczyszczania luftów bez naruszania pieca. Na ten cel potrzeba porobić otwory do wymiatania przy końcach luftów, które naturalnie opatrzyć wypada dobrem zamknięciem pod czas palenia.Od tego niech nikogo nie odwozi mylnie mniemanie niektórych budowniczych utrzymujących że piece mające mocny przeciąg powietrza  naprzykład  Buscha wymiatania wcale nie potrzebują,bo w tych chociaż wprawdzie mało sadzy pozostaje,ale w zamian nich unosi mocny przeciąg powietrza w górę lekki popiół i osadza ten w luftach,a co jeszcze obficiej następuje przy opalaniu pieców drzewem.A gdy ten popiół równie jak sadza zmniejsza pęd powietrza w luftach przeto więcej jeszcze od niej przeszkadza do rozgrzania się części które pokrywa. A zatem w każdym gatunku pieców opatrzenie tych narzędziami służącymi do ich oczyszczenia nie tylko nie jest zbytecznem ale koniecznie potrzebnem.

1111+AAAAA_475x60022222222222+AA_583x6005555555555555555+ DDDDDDDDD_600x4574444444444444+CCCCCCCC_600x347

 

 




One thought on “Najnowsze Sposoby Stawiania Pieców i Kuchni KRAKÓW 1839 ROK część V

  1. You really make it seem really easy together with your presentation however I find this matter to be actually one thing which I feel I would by no means understand. It sort of feels too complex and very vast for me. I’m taking a look ahead in your subsequent submit, I?¦ll try to get the cling of it!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>