Piece żeliwne

Piece żeliwne. Ich charakterystyka to lepsze właściwości cieplne niż kominki z otwartym paleniskiem. Obecnie często produkuje się piece w konstrukcji dwupłaszczowej zarówno wyłożone szamotem jak i drugą warstwą żeliwa,
wówczas opala się je węglem ,drewnem lub brykietami.Piece żeliwne nie mają zbyt wysokiej sprawności cieplnej a ciepło skumulowane w korpusie pieca szybko wypromieniowuje, ale zaleta tego rodzaju pieca jest istotna -bardzo szybkie nagrzewanie i ogrzewanie pomieszczenia, te cechy sprawiają iż piece żeliwne bardzo dobrze sprawdzają się w domkach letniskowych, warsztatach a także w kuchni. W ubiegłych wiekach budowano piece bardzo dekoracyjne, mnóstwo zdobień co w pomieszczeniach dodawało uroku i elegancji, w obecnej dobie firmy mało przywiązują do tzw ” dizajnu „, piece są w swojej formie dość oszczędne, natomiast jest tendencja do wprowadzania nawet w nowoczesnych wnętrzach pieców tzw. ubiegłego wieku lub też z XIX w., celem złamania widoku wnętrza , dodania innego akcentu.
Piece żeliwne są produkowane w różnych formach, kształtach: okrągłe na postawie kwadratowej, prostokątnej;
bardzo wysokie nawet 2,5 mb, ale również niewielkie zaledwie 80 centymetrowe.