KOMINY ,PRZEWODY KOMINOWE W pierwszej części tej pracy były wymienione między innymi przyczynami powstawania pożarów,zła budowa kominów i wadliwe prowadzenie przewodów dymowych.Tu musimy przytoczyć cały szereg praktycznych wskazań zabezpieczających od wybuchu pożaru. Aby komin mocno stał i pewnie powinna być pod nim niewzruszona posada. Jeżeli pod ściany które są niższe niż komin dajemy posadę około 1 m głęboką to komin wystający o kilka metrów ponad ściany ,posada powinna być jeszcze nieco głębsza i dosyć gruba aby dobrze wytrzymała ciśnienie komina i ten nie mógł dawać żadnych pęknięć tak niebezpiecznych ,szczególnie na strychu . Przewody pionowe winny być tak obliczone aby mogły zmieścić i przepuścić gorące gazy wszystkich pieców, które mają z danym przewodem połączenie. Przyczem przy łączeniu pieców znajdujących się na jednym piętrze z tym samym pionowym przewodem, należy rury wpustowe dać jedna wyżej od drugiej aby podczas palenia się w piecach dym i gazy nie zbijały się. Przekrój przewodu w piekarni, łaźni, pralni winien być znacznie większy, niż u zwykłych pieców. Dla jednego pieca ogrzewalnego liczy się przekrój przewodu około 15 X 15 cm. przewód dla 3 pieców ogrzewalnych lub też dla jednego piekarnianego winien mieć przekrój około 30 X 30 cm.Drzwiczki wycierowe, służące do wymiatania sadz wycierowe podczas czyszczeniu komina, muszą być urządzone w suterenie lub piwnicy. Jeżeli budynek piwnicy nie posiada, to drzwiczki należy urządzić w sieni. Drzwiczki te muszą być żelazne i szczelnie zamykane, o rozmiarze 15 x 25 cm. Komin w ogóle służy do wyciągania z pieców dymu i gorących gazów ponieważ ciepłe powietrze jest lżejsze od zimnego dlatego ciągnie do góry .W kominie właśnie słup powietrza, zawarty w jego kanale nagrzewany wchodzącem z dołu od pieca ciepłem, jako lżejszy od, zewnętrznego powietrza, idzie do góry i pociąga za sobą gorące gazy z pieca . Na miejsce ich wchodzi do pieca zimne powietrze z izby i ogrzawszy się tam płynie znów do komina. W ten sposób powstaje ciąg i krążenie powietrza, którego stały dopływ do pieca pomaga z jednej strony paleniu się, a z drugiej, przez ciągłą zmianę powietrza w izbie, przewietrza ją. Podczas palenia się w piecu świeże powietrze przedostaje się przez wszystkie szpary i szczeliny w oknach i drzwiach i, płynąc przez izbę do pieca, porywa za sobą duszne i zużyte powietrze i wypycha je do pieca. Odświeżanie to wpływa na zdrowie mieszkańców bardzo dobrze.Aby latem , kiedy w piecu się nie pali, można było odświerzać powietrze w izbie należy urządzić tzw wentylator lub wywietrznik.J e s t to otwór z drzwiczkami i, 15 — 25 cm szeroki i wysoki w rogu izby pod powałą w ścianie stanowiąca ściankę komina.Otwór ten prowadzi do osobnego kanału w kominie sąsiadującego z przewodem dymowym kuchennym. Dzięki nagrzaniu ścianek komina ogrzewa się powietrze w przewodzie wywietrząjacym i ciągnie do góry pociągąjąc za sobą powietrze z pokoju .Niektórzy przebijają otwór ten wprost do kanału dymowego ale to nie jest godne polecenia bo nieraz przez ten wywietrznik wydobywa się dym i napełnia izbę .Jeżeli w piecach przez dłuższy czas nie palono, to w kominie wtedy słup powietrza zawarty w kominie jest nieraz cięższy od powietrza w izbie zapalamy w piecu a tu naraz ogień i dym buchają na izbę bo ciąg jest odwrotny. Dla zaradzenia w takich przypadkach do wycieru u dołu komina przez który wygarniaja sadze włożyć pęk płonącej słomy lub papieru. Ogień wtedy szybko ogrzeje z dołu słup powietrza w przewodzie i komin zacznie dobrze ciągnąć . PIECE I OGRZEWANIE CENTRALNE. Najważniejszem bodaj urządzeniem wewnętrznem, wpływającem na zdrowie mieszkańców, są piece. Od ich rozkładu, wielkości, od dobrego stanu zależy równomierne nagrzewanie powietrza w izbach, dobre ich przewietrzanie i bezpieczeństwo budynku. Piece mają trojakie przeznaczenie: służą do ogrzewania mieszkania, do gotowania strawy i do pieczenia chleba. PIECE OGRZEWALNE : Ogrzewalne piece robią z blachy żelaznej, z lanego żelaza, budują z cegły i kafli.Żelazny piec, czy to znitowany z blachy, czy też odlany, nie jest praktyczny, bo szybko się ogrzewa, ale i szybko stygnie i potrzebuje więcej opału, a przytem kurz, osiadając na jego rozgrzanej powierzchni, spala się i wydaje przykrą woń i swąd. Piece murowane z cegły są tańsze, kaflowe są droższe.Ostatnie są daleko lepsze, ponieważ dłużej trzymają ciepło,dąją się utrzymywać w czystości, i porządnie, pięknie wyjądają Zarówno jedne jak i drugie mają pionowe lub poziome kanały tak rozmieszczone ze jedna ze ścianek jest zewnetrzną ścianka pieca. Gorące gazy, przewijając się po tych kanałach przed wyjściem do komina, oddają im część ciepła; wskutek tego piec przy małej nawet ilości paliwa dobrze przez dłuższy czas grzeje, oddając po- trochu z powrotem izbie zatrzymane z opału ciepło.Dobry piec nieraz potrafi ciepło utrzymać przez całą dobę.Piece ogrzewalne mają zwykle hermetyczne, t. j. szczelne drzwiczki zarówno do opału, jak i do popielnika i są bez zasuwy.Wtedy mniej zużywa się opału, bo drzwiczki zamyka się szczelnie dopiero podczas dobrego rozpalenia się pieca, a dobrze rozżarzone paliwo nagrzewa jeszcze pewien czas cały piec i to mocno, ponieważ dostęp do kanałów zimnego chłodzącego je powietrza jest przerwany. Piec wię wchłania w siebie całe prawie pozostałe opałowe ciepło i potem przez długi czas ten zapas oddaje izbie . Zdrowie i życie ludzkie przy takich piecach nie jest narażone na niebezpieczeństwo zaczadzenia jak to nieraz zdarza się przy zwykłych piecach ,kiedy zasuwę za wcześnie się zamknie. Jakiej wielkości trzeba stawiać piec, aby dobrze daną izbę ogrzewał ?. Wielkość pieca przede wszystkiem zależy od przestrzeni jaka ma ogrzewać ,od ilości okien i drzwi w izbie, od grubości ścian od szczelności powały i podłogi.Im więcej okien w izbie i im są one większe, tem łatwiej przez nie ucieka ciepło im grubsza i szczelniejsza powała tem dłuzej ciepło się w izbie trzyma,a zimno trudniej przenika . Brać jednak to wszystko pod uwagę przy obliczaniu pieców byłoby trudnem i mozolnem. Najważniejszym warunkiem jest objętość izby i właściwie rozmiary pieca się określają podług niej. Ludzie doszli z praktyki, że 1 metr kwadratowy powierzchni pieca wystarcza na 16 metrów sześciennych objętości pomieszczenia. Mając na uwadze ten stosunek można dla każdego pomieszczenia wyliczyć rozmiary pieca. Weźmy dla przykładu, że izba nasza 5 m. długa, 4 m. szeroka i 3 m. wysoka.Jak duży trzeba postawić w niej piec?Objętość izby wynosi 5 x 4 x 3 = 60 metrów sześciennych .Dla określenia powierzchni pieca trzeba 60 podzielić przez 16, wypadnie ona około 4 m. kwadratowych. Przypuśćmy, że dla naszej izby 3 -metrowej wysokości piec powinien być 2 m wysoki. Dzieląc 4 przez 2 otrzymujemy 2 m obwodu pieca. Jeżeli damy piec 0,5 m szeroki to wypadnie ze powinien być 1 m długi bo obwód wtedy wyniesie 0,5 +1 + 0,5= 2 metry ( tylnej ściany nie liczymy ) .
PIEC WSPÓLNY :
.
Thank you so much for giving everyone remarkably superb opportunity to read from this website. It’s usually very superb plus packed with fun for me personally and my office mates to visit your web site a minimum of 3 times every week to read the new guidance you have. And lastly, I’m usually motivated with the attractive tips and hints served by you. Some 4 points in this post are easily the most impressive we’ve had.
Thanks a lot for the post.Really looking forward to read more.